Druk: vermorzel het beest dat altijd op de loer ligt

Druk: vermorzel het beest dat altijd op de loer ligt

Druk, vooral te veel druk, is een vervelend ding. Het nestelt zich heel stiekem en langzaam in je, waarna het zich kan uiten op verschillende manieren: de een loopt met een hoofd rond als een boei, een ander wordt kribbig en kortaf en weer iemand anders trekt zich terug in een cocon. Een leeg hoofd en focus zijn de basis voor een leven zonder stress. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Nou zijn wij wel voorstander van een beetje gezonde druk. Het werkt toch net iets lekkerder (en productiever) als je een goed gevulde dag voor je hebt. Van de hele dag Instagrammen en Netflixen word je hersenpan tenslotte ook niet bepaald slimmer.

Dat er balans moet zijn is wel een voorwaarde, een te groot gevuld bord zorgt voor stress. Jij bent echter de enige die een balans kan creëren. “Maar IK leg toch niet alles op dat bordje?”, zul je je afvragen … Klopt. Je omgeving weet je vast en zeker te vinden en in combinatie met je eigen werkzaamheden en de drang om dingen goed te willen doen is dat mooie porseleinen bordje met 3 stronken broccoli en wat aardappelen als snel gevuld met een smakeloze hoop kleffe pasta die je niet weg krijgt. Maar jij bepaalt wat je daarmee doet en hoe je ermee omgaat. Daarom hebben wij een aantal praktische tips voor je op een rij gezet waarmee je de druk in jouw hoofd flink kan verkleinen.

Wandeling van 20 minuten

Maak tijdens je werkdag minimaal een wandeling van 20 minuten.Denk je dat je daar geen tijd voor hebt omdat je zoveel te doen hebt? Je zult merken dat je veel productiever en scherper bent als je even een frisse neus hebt gehaald. En het is nog gezond ook: win-win.

Neem vrij

Neem regelmatig een dag of een paar uurtjes vrij. Hard werken is niet erg, maar jezelf rust gunnen is ook belangrijk. Heb je drukke dagen achter de rug? Plan dan even tijd voor jezelf, al is het een paar uur. Zo verschijn jij daarna weer vol goede moed aan de start.

contentkalender

Focusmomenten

Plan focusmomenten in. Een dag vol diverse taken kan er al snel voor zorgen dat je veel kleine dingen afwerkt maar aan wat groter werk niet toekomt. Het is dan belangrijk dat je daar een moment voor prikt in je agenda, zodat je er met je volle aandacht mee aan de slag gaat. Een techniek die hierbij goed kan helpen is de Pomodoro Techniek. Dit is een methode om je tijd in blokjes (pomodoro’s) te hakken en de hele tijd gefocust te blijven. Je werkt 25 minuten onafgebroken, gefocust en geconcentreerd aan één taak. Je bedenkt van tevoren goed wat je precies gaat doen en laat je 25 minuten lang niet afleiden. Daarna neem je een pauze van 5 minuten. Heb je 3 of 4 pomodoro’s achter elkaar afgewerkt? Neem dan een langere pauze van 15 minuten tot een halfuur.

Controle over je inbox

Houd je inbox onder controle. E-mail werkt verslavend en kan een groot gat slaan in je dag. Zorg er dan ook voor dat je hier grenzen aan stelt. Check maximaal drie keer per dag je mail. Handel simpele mails direct af en maak van mails waar nog een actie aan vastzit een taak aan. Is jouw verslaving groter dan je discipline (wat meestal zo is met een verslaving ;)) en gebruik je Gmail? Probeer dan de tool ‘Inbox when ready’ eens uit. Hiermee stel je in dat je mailbox op bepaalde momenten of een aantal keer per dag opengaat en de rest op slot zit. Ik verzeker je: het geeft rust, veel rust. En wil je een mail sturen of weet je dat je een belangrijk mailtje binnenkrijgt? Je kunt gewoon mailen en via de zoekfunctie vind je een mail altijd terug als het echt nodig is.

Notificaties

Zet al je notificaties uit. Wil je echt een oase van rust ervaren? Dan zorg je ervoor dat je GEEN enkele berichtmelding meer binnenkrijgt. Op je telefoon doe je dat eenvoudig door je berichtgeving van bijvoorbeeld je Whatsapp of Instagram uit te zetten. Maar ook je computer is een enorme stoorzender. Zet daarom AL je meldingen uit van e-mail en berichten maar ook van al je andere programma’s op je computer. Op een Mac doe je dat eenvoudig door in instellingen bij berichtgeving de ‘Niet storen-functie’ aan te zetten van 00:00 tot 23:59 uur. Geen melding die er dan nog doorheen komt …

Waarschuwingssignalen

Herken waarschuwingssignalen. Al een tijdje voor je het zelf doorhebt, geeft je lichaam voorzichtige signalen dat het te veel wordt. Bij iedereen uit stress zich op een andere manier. Ga voor jezelf na wat die signalen zijn en ben daar alert op zodat je actie kunt ondernemen als je het aanvoelt komen. Voorbeelden van signalen zijn: spanningsklachten, hartkloppingen, kort lontje, uitstelgedrag, jezelf afzonderen, een onrustig hoofd en alleen het negatieve kunnen zien. Neem dan even rust. Dat kan zijn dat je besluit een rondje te wandelen of bijvoorbeeld dat je een dag vrij neemt.

Creëer overzicht momenten

Creëer momenten van overzicht. Een leeg hoofd zorgt voor rust en overzicht. Hoe meer zaken er in je mooie koppie blijven hangen, hoe sneller jij midden in de nacht wakker schrikt van iets wat je nog moet doen. Zorg er daarom voor dat je hoofd elke dag minimaal een keer leeg is. Het meest efficiënte is aan het einde van je werkdag, maar voor sommige mensen werkt aan de start van de werkdag beter. Maak van alle losse dingen in je hoofd een braindump en zorg ervoor dat je deze lijst direct of op een gepland later moment verwerkt in concrete acties.

Let er ook op dat je follow up tasks maakt: heb je een taak bij iemand uitstaan en wacht je op antwoord? Zorg er dan voor dat je een extra taak aanmaakt waarin je de stand van zaken checkt. Zo blijft het niet ergens achter in je hoofd rondspoken.

Plan!

Plan tomorrow today. Wil je helemaal in control zijn? Neem dan aan het einde van je werkdag een moment (tien minuten is vaak al genoeg) om de werkzaamheden voor de volgende dag te plannen. Focus hierbij op de big five. Beperk je to do list tot vijf centrale punten waar je die dag aan wilt werken. De kans is groot dat je je doel haalt van wat je wilde doen die dag, omdat je minder afgeleid raakt door andere to do’s die om je aandacht schreeuwen. Daardoor sluit je je werkdag met een voldaan gevoel af en hop je niet van to do naar to do (zonder iets echt af te maken). Zorg er dus voor dat je planning niet nokkievol zit, maar houd ruimte over voor onverwachte dingen en om te kunnen schuiven. Een planning loopt nou eenmaal nooit helemaal zoals je bedacht had …

Eet de kikker?

Eat that frog. Een timemanagement klassieker van Mark Twain. “Wanneer jij je dag begint met het eten van een levende kikker, kun je met een voldaan gevoel de dag doorkomen, wetende dat dat waarschijnlijk het ergste was dat je die dag zal overkomen.” De kikker is in deze uiteraard een metafoor voor een lastige klus. Heb je aan het begin van de dag het lastigste al gedaan? Dan kan de rest van de dag alleen nog maar meevallen!

Focus focus focus

Focus met muziek. Muziek is een ideaal middel om extra capaciteit van je brein te voeden zodat je beter kunt focussen, maar let wel op: de muziek mag geen bewuste aandacht vragen. Zet vooral nummers op die je al kent en draai ze altijd in dezelfde volgorde. Of zet muziek op zonder tekst waarbij je je wel kunt afsluiten van de omgeving maar niet afgeleid wordt door mee te zingen met de tekst. Voor de ene collega kan dit klassieke muziek zijn en voor de andere collega metal of house. Zomaar een radiozender op zetten zorgt echter juist voor afleiding, vanwege de onvoorspelbaarheid en het gebrabbel tussendoor. Je zult merken dat je je echt even af kunt sluiten van je omgeving en als een dolle door je werk heen vliegt.

Ben je enthousiast en wil je je meer verdiepen in focus en minder druk? Dan hebben we een aantal boekentips voor je. Lees ze niet allemaal tegelijk, daar krijg je alleen maar stress van …;):

Focus aan/uit van Mark Tigchelaar

Fokking druk van Thijs Launspach

GRIP: het geheim van slim werken van Rick Pastoor

 

Reageer

Verder lezen