Verplicht pauze nemen

Verplicht pauze nemen

Je bent heel de dag van A naar B aan het rennen, je zit net in een lekkere workflow of je hebt het gewoon verschrikkelijk druk. Pauze houden schiet er wel eens bij in op een werkdag. Toch is dit echt niet slim om te doen. 

Het is belangrijk om pauzes te nemen, en tevens ook nog eens wettelijk verplicht. Als je voor een baas werkt stelt de overheid dat je na 5,5 uur werk, minimaal 30 minuten pauze moet nemen. Deze pauze moet dienen als onderbreking van je werktijd (dus die kun je niet aan het begin of aan het einde van je werkdag plakken). In de Arbeidstijden wet staat niets over doorbetaling tijdens pauzes. Maar als ondernemer heb je daar weinig mee te maken.

Maar geloof ons, deze wet hebben ze heus niet voor de lol opgesteld. Pauze nemen is belangrijk. En zeker als ondernemer. 

 

Ik heb geen tijd om pauze te nemen… 

We kennen het, je agenda is volgepland en elke minuut van je werkdag wil je efficiënt gebruiken. Een half uur buiten wandelen of lunchen in de kantine kan dan inderdaad klinken als tijdverspilling, maar dit is het absoluut niet! Pauze nemen zorgt juist voor een verhoogde productiviteit. Je hersenen hebben afwisseling nodig, want je voortdurend focussen kost enorm veel energie. Hoe langer je je focust, hoe meer energie het je gaat kosten om je te blijven concentreren.  

Ik eet wel aan mijn bureau… 

Ook dit is weer zo’n herkenbare uitspraak. Je maag knort wel maar je wilt toch nog even die ene taak afmaken. Als je de hele dag binnen werkt ga dan lekker naar buiten. Loop een ommetje, eet je lunch in het park of drink een kopje koffie op het terras. Zuurstof is goed voor een mens. Je wordt er ook creatiever van. Dus waarom zou je dan achter de computer blijven zitten?   

Vergeet naast dat half uur pauze ook niet om soms korte pauzes te nemen. Een kort gesprekje met een buurman, een stukje lopen naar de wc, een stuk fruit eten. Ook al lijkt het tijdverspilling, het is allemaal goed voor je concentratievermogen en zorgt ervoor dat jij van het begin tot het einde van je werkdag scherp blijft! 

Dus… Is het al lunchpauze?

Ook interessant voor je:

Reageer

Verder lezen