Hoe je ervoor kan zorgen dat muziek wél je concentratie verbetert

Hoe je ervoor kan zorgen dat muziek wél je concentratie verbetert

Heb jij de radio aan staan tijdens het werk? Voor de ene collega is het ideaal en stijgt hierdoor de productiviteit, terwijl het voor de ander zorgt voor concentratiegebrek omdat de muziek van het Qmusic Foute Uur door het hoofd galmt.

Wat voor muziek zorgt er nou voor dat je je goed kan concentreren? Dat is dus per persoon verschillend, maar na het lezen van deze blog weet jij je to-do lijst in no time af te ronden (mét een lekker muziekje op).

Volgens Mark Tigchelaar, auteur van het boek: Focus AAN/UIT, is ons brein niet ontworpen om zich op één ding te focussen. Betekent dit dat we juist moeten multitasken? Nee. Met multitasken is niets mis, zolang de extra taak geen extra bewuste aandacht vraagt. Switchtasken, het constant heen en weer springen naar taken, werkt daarentegen niet. Ons brein is een grote antenne die constant op zoek is naar prikkels. Tijdens het werk kan dit overactieve brein ons flink in de weg zitten. Het gaat dan automatisch op zoek naar extra prikkels.

Muziek is dus een ideaal middel om de extra capaciteit van je brein te voeden, maar let wel op: de muziek mag geen bewuste aandacht vragen. Zet vooral nummers op die je al kent en draai ze altijd in dezelfde volgorde. Of zet muziek op zonder tekst waarbij je je wel kunt afsluiten van de omgeving maar niet afgeleid wordt door mee te zingen met de tekst. Voor de ene collega kan dit klassieke muziek zijn en voor de andere collega metal of house. Zomaar een radiozender op zetten zorgt echter juist voor afleiding, vanwege de onvoorspelbaarheid en het gebrabbel tussendoor.

Op ons kantoor kan het een drukte van jewelste zijn (zet 8 dames bij elkaar en je snapt het wel). Gelukkig hebben we verschillende mogelijkheden om ons terug te trekken om geconcentreerd taken af te maken. Benieuwd naar wat voor muziek ons helpt met concentreren? Wij delen onze favoriete Spotify playlisten:
Welke playlist of muziek zet jij altijd op als je je moet concentreren?

Reageer

Verder lezen