Het belang van een goede werkplek

Het belang van een goede werkplek
Hoe de werksfeer en je krachten juist inzetten je team bij elkaar houdt

 

Als je binnen ons team vraagt waarom we elke dag weer met plezier naar het werk gaan zal je van velen het antwoord krijgen: “Mijn collega’s”. Hard werken en goed werk leveren is belangrijk, maar bij ons is het misschien wel net zo belangrijk dat je het naar je zin hebt op werk, dat het team het leuk heeft met elkaar en dat we onze krachten samen inzetten. Keep your friends close, but your colleagues closer.

We vertellen je dit niet zomaar.

We doen dit omdat het belang van een goede werkplek veel groter is dan alleen de gezelligheid binnen het team. Tevredenheid van werknemers heeft enorm veel voordelen. Een groot deel van het imago en het succes van een bedrijf kan hierdoor zelfs worden bepaald. Een tevreden en blije werknemer zal namelijk een positieve uitstraling hebben naar klanten. Ook wordt er beter gepresteerd door blije en tevreden werknemers en ligt de productiviteit van tevreden werknemers hoger. Nu heeft de tevredenheid natuurlijk niet alleen te maken met de band tussen collega’s. Er zijn heel veel factoren die dit beïnvloeden. Ook al ben jij eenpitter, ook dan gelden deze factoren zeker!

Aankleden maar!

Een inspirerende werkplek is bijvoorbeeld heel belangrijk. Grijze muren, lege bureaus en tl-licht maken het werk er echt niet leuker op. Zo’n werkplek inspireert je natuurlijk totaal niet en wekt geen creativiteit op. Moeite stoppen in een leuke inrichting en gezellige sfeer heeft dus wel degelijk toegevoegde waarde. Houd je van verse bloemen? Inspirerende quotes? Moodboards? Foto’s? Bedenk goed waar jij geïnspireerd van raakt en gelukkig van wordt en maak dan van je werkplek je eigen tempeltje.

Planten!

We love our plants. Het liefst zouden wij werken in een urban jungle, en nu blijkt ook nog dat planten veel voordelen hebben op kantoor. Hogere luchtvochtigheid, aangenamere akoestiek, verbetering in concentratie en geheugen, minder ziekteverzuim, vermindering van stressklachten en ga zo maar door. Door het plaatsen van planten gaat de productiviteit met 15 procent omhoog!

Ergonomische werkplek

Een natuurlijk ook erg belangrijke factor is de ergonomie van je werkplek. Wij, als kampioen zitters, weten inmiddels allemaal wel hoe slecht te lang zitten eigenlijk is. Hoe ergonomisch je stoel of bureau ook zijn: als je 8 uur lang op je gat zit in voorovergebogen houding, dan zal die ergonomie je niet verder helpen. Een fijne bureaustoel, een verstelbaar bureau en de hoogte van je scherm zijn van belang, maar zorg er vooral ook zelf voor dat je genoeg beweegt, rechtop zit en af en toe wisselt van werkhouding. Zo werken wij ook regelmatig staan of zittend op een fitnessbal.

Teamspirit

Soms tref je het met je collega’s en soms niet. Het is natuurlijk niet af te dwingen dat iedereen elkaar aardig vindt maar het valt wel te stimuleren. Denk aan teambuildingsactiviteiten, team uitjes of zelfs team vakanties. Zo leer je elkaar beter kennen en leer je beter samen te werken. Het hoeft heus niet uitgebreid, een simpele vrijmibo is ook al goed!

 

Is jouw kantoor al je eigen droomplekje? Of race jij direct naar de Ikea?

Ook interessant voor je:

Reageer

Verder lezen