5 presentatietips voor webinars: zo trek jij de aandacht van je deelnemers!

5 presentatietips voor webinars: zo trek jij de aandacht van je deelnemers!

Geef jij binnenkort een webinar? Yes, goed bezig! Een webinar is namelijk een erg interessante én effectieve marketingtool. Maar of je dit nu voor het eerst of voor de honderdste keer doet, het geven van een presentatie is altijd spannend. Dit is meestal een gezonde spanning, maar sommigen kunnen hier echt last van hebben. Wij horen bovendien weleens van klanten dat zij het geven van een online presentatie, zoals een masterclass of webinar, nóg spannender vinden dan een presentatie op locatie. Waarom? Omdat ze het publiek niet aan kunnen kijken. Hierdoor weten ze niet of ze de aandacht van de deelnemers hebben en of ze het webinar interessant vinden of niet.

Ieeeek! Vind jij het ook spannend om een webinar te geven? In dit blog geven wij jou 5 presentatietips voor webinars. Met deze tips zorg je ervoor dat je de aandacht van jouw deelnemers krijgt en vasthoudt! Daarnaast zorg je er hiermee voor dat je goed bent voorbereid en weet wat je kunt verwachten, zodat je niet zo gespannen hoeft te zijn. ook in dit geval is een goede voorbereiding het halve werk. You got this!

 

Betrek je publiek

Een van de manieren om de aandacht te trekken van jouw publiek, is door interactie met ze te voeren. Nu vraag je je wellicht af hoe je dit precies doet, gezien je een ‘onzichtbaar’ publiek hebt. Want tja, je zit tegen een camera te praten en kunt niet zien of iemand wel of niet zijn hand opsteekt als jij een vraag stelt… toch? Dat klopt, maar toch zijn er makkelijke en simpele manieren om interactie te voeren met je publiek. Stel ze bijvoorbeeld een vraag en laat ze een antwoord geven via de chatfunctie, waarop jij vervolgens op kunt inhaken. Of geef ze een meerkeuzevraag en laat ze antwoorden met een bepaald cijfer of een emoji. Gebruik je Zoom en zou je graag input willen krijgen van de deelnemers? Dan kun je ze gebruik laten maken van de functie “handopsteken”, zodat jij direct ziet welke deelnemers graag wat met je willen delen.

Vind je dit spannend, omdat je niet weet of mensen dit wel doen? Dan kun je altijd nog vragen stellen die je vervolgens zelf beantwoordt in je presentatie. Denk aan een vraag als: hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Vervolgens geef je zelf het antwoord op de vraag. Ondanks dat het publiek niet reageert, zet je ze wel aan het denken!

 

Denk aan je lichaamstaal tijdens het presenteren

Denk je aan presentatietips voor webinars, dan denk je misschien automatisch aan hoe je moet presenteren. Je lichaamstaal is namelijk ontzettend belangrijk. Maar waar moet je dan precies op letten tijdens het geven van een webinar? Zorg er als eerste voor dat je recht in de camera kijkt tijdens het presenteren. Gezien je niet voor een groep staat, is het niet mogelijk om de deelnemers direct aan te kijken. Door in plaats daarvan naar de camera te kijken, hebben de deelnemers toch het idee dat je hen aankijkt. Dit kan in het begin wat onwennig zijn, maar het helpt echt!

Daarnaast raden we je ook aan om te staan. We zien vaak dat webinars en masterclasses zittend worden gegeven, maar door dit te doen neem je geen actieve houding aan en gaat er veel energie verloren. Wil je toch liever zitten? Ga dan op het puntje van je stoel zitten, zodat je meer rekening kunt houden met jouw lichaamstaal.

 

Kies voor een rustige achtergrond

Wanneer je een webinar geeft, is het belangrijk dat jij de aandacht trekt… en niet die drukke boekenkast of rommelige keuken achter je. Dat leidt alleen maar af. Zorg er dus voor dat je in een rustige ruimte zit. Dit oogt professioneler en zorgt ervoor dat jij de aandacht hebt.

Heb je geen ruimte in huis of op kantoor met een rustige achtergrond? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om de achtergrond te blurren of om een fotoachtergrond te selecteren (al geven wij in dit geval de voorkeur aan blurren). Bij de meeste tools voor videobellen zijn beide opties mogelijk.

Presentatietips voor webinars e-mailmarketing

 

Hallo, hoor je mij?

Naast een rustige achtergrond is het natuurlijk ook van groot belang dat je goed te verstaan bent. Hoe jammer zou het zijn wanneer je een steengoede webinar in elkaar hebt gezet, maar dat je deelnemers afhaken omdat ze je niet goed kunnen verstaan? Erg jammer en niet nodig. Test dus altijd voordat het webinar begint hoe het geluid klinkt.

Wil je het geluid verbeteren? Dan valt het aan te raden om te werken met een externe microfoon die je kunt aansluiten op je laptop of desktop. Deze zijn meestal véél beter dan de ingebouwde microfoon van je apparaat. Daarnaast heeft de ruimte waarin je zit ook een grote invloed op het geluid. Klinkt het geluid hol? Verplaats jezelf dan naar een kamer met meer stoffering of hang dekens of lakens op (niet in beeld natuurlijk 😛) om het geluid te verbeteren.

 

Tip: zorg er ook voor dat je zeker weet dat je internetverbinding stabiel is. Is dit niet zo? Dan kan het beeld en geluid haperen, waardoor de deelnemers je niet goed kunnen volgen.

 

Bereid je webinar zo goed mogelijk voor

Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar het is erg belangrijk. Al helemaal wanneer je iemand bent die snel zenuwen en spanning ervaart voor het geven van een presentatie. Maar naast dat een goede voorbereiding helpt met de zenuwen, is het ook erg belangrijk voor het trekken van de aandacht van je publiek. Zowel de inhoud als de manier waarop je de presentatie geeft zijn erg belangrijke factoren voor een succesvol webinar. Weet dus wat je wilt vertellen, wat het doel is van het webinar en breng een duidelijke structuur aan in je presentatie. Blijf vooral dicht bij de kern van je verhaal en probeer niet al je kennis in een keer op je deelnemers af te vuren. Wanneer je webinar een info dump wordt, zal je merken dat de deelnemers hun aandacht er niet meer bij kunnen houden en soms zelfs afhaken. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld af een toe een leuke anekdote of een praktijkvoorbeeld geven om het webinar wat luchtiger te maken.

 

Tip: zorg voor een moderator, die de technische kant van het webinar oppakt. Denk aan het toelaten van mensen in Zoom, het reageren in de chat of het oplossen van eventuele technische problemen. Door met een moderator te werken, kun jij je bezighouden met het geven van je presentatie zonder dat je wordt afgeleid.

 

Vond je deze presentatietips voor webinars interessant? Lees dan ook de volgende artikelen, om je nog beter voor te bereiden en te shinen voor de camera!

Reageer

Verder lezen