Onderwerpen voor bloggen: hoe kom je eraan?

Onderwerpen voor bloggen: hoe kom je eraan?

Bloggen. Zonder onderwerp geen blogartikel. Maar hoe kom je nu aan onderwerpen voor een blog zonder dat het je teveel moeite kost?

1. Maak een ideeënlijst

Door te schrijven over verschillende onderwerpen binnen jouw vakgebied verwerf je een expertpositie. De kennis en expertise die je hebt en deelt met je lezers schept een vertrouwensband. Dit houdt in dat men ook dingen van je aanneemt. Maak daar gebruik van. Iedere keer als je inspiratie krijgt, al is het midden in de nacht, schrijf het even in een paar woorden op. Iedere keer als je iets leest op internet, in de krant, in je favoriete tijdschrift of op een uithangbord, waarbij je denkt: daar moet ik over schrijven; noteer het op je ideeënlijst. Het onderwerp en de titel is het halve werk.

2. Voorkom research

Kies een onderwerp of idee dat niet veel research nodig heeft. Schrijf je vanuit je eigen ervaring en kunde, dan staat een verhaal sneller op papier dan wanneer je een onderwerp kiest waarvoor je uren het internet af moet struinen.

3. Geef oplossingen voor problemen

Welke moeilijkheden ondervinden de mensen in jouw doelgroep? Waar lopen zij tegenaan en welke vragen hebben zij? Probeer in de artikelen die je schrijft oplossingen te bieden voor dit soort vraagstukken. Tips en adviezen die men direct in de praktijk kan toepassen. Maak een lijst met 25-50 onderwerpen die interessant zijn voor je doelgroep en probeer daarin antwoorden te geven.

4. Blijf op de hoogte

Zorg dat je buiten de ervaring die je al hebt op de hoogte blijft van verschillende topics en trends en dat je informatie klopt. Een tip hierin is om je via RSS (bijvoorbeeld via Feedly) te abonneren op websites en/of blogs die gaan over jouw branche. Een manier om up-to-date en geïnspireerd te blijven.

5. Overleg eens met een ander

Ben je met meerdere mensen in je organisatie? Maak dan het verzamelen van blogideeën een vast onderdeel van de overlegagenda. Ben je maar alleen? Spar eens met iemand uit je omgeving. Dat geeft inzichten in onderwerpen waar je zelf niet eens aan denkt.

Schrijf je regelmatig blogs en heb je aanvullende tips? Wij horen ze graag van je!

 

Ook interessant voor je:

2 Reacties

    • Noor - Virtual Heroes

      Dankje Martijn! ik zal de schrijffoutjes meteen aanpassen, gebeurt me helaas wel vaker met het woordje een…. en je hebt gelijk mbt het inhoudelijke. maar als je daarentegen weer schrijft over iets wat je dagelijks doet met veel passie valt het wel weer mee….

Reageer

Verder lezen