Tips voor het maken van een goede podcast

Tips voor het maken van een goede podcast

Podcasts… We kunnen er niet meer omheen. Zowel voor ontspanning en amusement als voor zakelijke doeleinden worden podcasts geluisterd. Borrelt het bij jou ook al om een podcast te beginnen? Of zoek je een nieuw medium om je bestaande en mogelijke nieuwe klanten te bereiken en te inspireren? In deze blog geven we je tips hoe jij jouw podcast een kickstart geeft!

Een goed begin is het halve werk

Begin bij het maken van een podcast met een duidelijk plan. Schrijf al je ideeën uit en denk na over het format. Wil je bijvoorbeeld in gesprek met gasten of ben jij de enige die praat? Denk ook na over de frequentie van het plaatsen van de podcasts. Schrijf vervolgens in hoofdlijnen de afleveringen uit en verdiep je in de onderwerpen die je wilt bespreken.

Tip: werk voor het gemak alle stappen uit in een proces. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke stappen vergeet!

Branding, branding, branding!

We schreven eerder al een blog over hoe belangrijk branding is. Het onderscheidt je van alle andere bedrijven. Voer dit ook door bij je podcasts. Dit kan op verschillende manieren. Kies een leuk intro dat past bij jouw kernwaarden en wat herkenbaar is. Op deze manier krijgen luisteraars een band met je afleveringen en jou als persoon. Een goed voorbeeld zijn de introtunes van populaire series op Netflix.

Call to action

Vergeet niet een goede call to action te verwerken in je podcast. Zet je luisteraars aan tot een actie. Zo kun je bijvoorbeeld je luisteraars vragen om zich te abonneren waardoor je de luisteraar bindt aan je kanaal, maar je kunt ook een giveaway inzetten die aansluit bij het onderwerp van je podcast en de luisteraars verder in je online marketing verhaal betrekken.

Van luisteren kun je leren

Ben je onzeker of nog niet helemaal tevreden en kun je je vinger er niet op leggen wat het nu precies is? Luister je afleveringen eens terug. Je kunt op deze manier kritisch naar jezelf kijken en verbeterpunten noteren. Je zult zien dat iedere aflevering kwalitatief met stappen vooruitgaat! Of vraag een bekende om te luisteren en eerlijk feedback te geven. Daar leer je alleen maar van.

Podcast klaar? Uploaden maar!

Kies een podcast hosting die bij jou past

Er zijn verschillende podcasthosts waar je jouw afleveringen kunt uploaden. Maar welke is nu de beste? Dat ligt heel erg aan je wensen. We zetten de bekendste hosts voor je op een rijtje:

  • Soundcloud
  • Libsyn
  • Blubrry
  • Podbean

Promoot je podcast

Met een podcast maken en uploaden alleen ben je nog niet klaar! De wereld mag weten dat je een podcast hebt opgenomen, dus promoot deze zodra hij online staat. Zet bestaande kanalen in zoals je website (je kunt bijvoorbeeld een podcast pagina maken zoals wij dat hebben gedaan: https://www.virtualheroes.nl/podcasts/). Plaats daarnaast via je social mediakanalen een update of link naar de podcast in je nieuwsbrief en breng je luisteraars op deze manier op de hoogte van jouw nieuwe podcast. Tip: via Wavve kun je in stijl een kort audiofragment delen als teaser.

Bouw een relatie op met je luisteraars

Het mooiste is om een fanbase van jouw podcast op te bouwen. Terugkerende luisteraars die jou en je bedrijf steeds beter leren kennen. Dit doe je door te investeren in een goede relatie met je luisteraars. Hoe je dat doet? Stel bijvoorbeeld vragen, zet ze aan tot een nieuwe actie aan het einde van je podcast, vraag om feedback of tease het publiek alvast door te vertellen wat er aan bod komt bij de volgende aflevering!

 

Luister hier direct naar de Virtual Heroes podcast!

Reageer

Verder lezen