Go with the Flow! Zo vlieg jij met plezier door je taken heen

Go with the Flow! Zo vlieg jij met plezier door je taken heen

Je kent dit gevoel vast wel: Je bent druk bezig met iets, zo druk dat je er volledig in opgaat. De tijd vliegt voorbij en bij het afronden heb je een enorm voldaan gevoel. Je zit in de ‘Flow’. Maar wist je dat hier een hele theorie achter zit? Psycholoog Mihaly Csikszentmihaly (huh wie?!) deed onderzoek naar dit gevoel.

Wat is het?

De Amerikaans/Hongaarse psycholoog waarvan je de naam niet kan uitspreken, deed onderzoek naar geluk en creativiteit en de factoren die ervoor zorgen dat je je tijdens een taak gelukkig voelt.

Hij concludeerde dat uitdaging en vaardigheden hierin bepalend zijn. Ben je bijvoorbeeld een taak aan het uitvoeren waarbij je vaardigheden op hoog niveau worden aangesproken? Dan heb je voldoende uitdaging, voel je je verantwoordelijk en ben je geïnteresseerd.

Maar…

Iemand kan zich ook niet uitgedaagd, verbonden of geïnteresseerd voelen. Doe jij bijvoorbeeld al jaren, dagelijks dezelfde taken? Dan voer jij deze taak waarschijnlijk uit met gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme. Of ga je bijvoorbeeld voor de eerste keer werken met een e-mailmarketingsysteem zonder enige voorkennis? Dan snap ik dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je ‘skill level’ is laag en het uitdagingsniveau veel te hoog. Je maakt je dan zorgen of kan je zelfs angstig gaan voelen. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling!

Mihaly Csikszentmihaly heeft zijn flow theorie in een mooi model gegoten waarbij de factoren ‘skill level’ en ‘challenge level’ op de assen zijn geplaatst. Je kunt hierin gemakkelijk zien in wat voor gevoel je hebt bij het uitvoeren van werkzaamheden. En dat gevoel komt aardig dichtbij de realiteit. Let maar op ;).

In de flow

Hoe zorg je er nu voor dat je in deze heerlijke workmode terecht komt waarbij de tijd voorbijvliegt, je extreem geconcentreerd bent en plezier hebt in wat je doet?

Wij hebben een handig lijstje voor je!

  • Zorg ervoor dat het duidelijk is wat je moet doen.
  • Zorg voor een balans tussen uitdaging van de taken en inzicht in je vaardigheden.
  • Feedback is de beste manier om te leren. Laat iemand met je mee kijken die er verstand van heeft. Zo weet je waar je staat en wat er nodig is om je taak verder af te ronden.

Je zult zien dat je met deze tips ook nog eens productiever aan het werk bent. En wat is het toch een fijn gevoel wanneer je je laptop dichtklapt en bergen werk hebt verzet! Vind je het trouwens lastig om als ondernemer een goede dagindeling voor jezelf te creëren? Lees dan eens deze blog vol tips en tricks.

P.S. Als je zijn naam juist uit weet te spreken, trakteren wij op een bakkie koffie! 😉

Reageer

Verder lezen