Gezond egoïsme, bestaat dat?

Gezond egoïsme, bestaat dat?

Egoïsme wordt vaak gezien als een slechte eigenschap. Niemand wil een egoïst zijn, zeker niet in de ogen van een ander. Maar is het echt altijd slecht, of bestaat er ook zoiets als gezond egoïsme?

 

Als wij kijken naar onze meest succesvolle klanten zien we egoïsme vaak sterk terugkomen. Het zijn mensen die zichzelf in het middelpunt durven te zetten, zichzelf belangrijk durven te maken en overtuigd zijn van hun kennis. Ze verwachten met enige regelmaat dat alles om hen draait en vergeten dan ook wel eens dat dit in werkelijkheid niet zo is. Toch maakt deze eigenschap hen wel supersterk. Het geeft ze een drive en power.

 

Stress

Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat wij ’s ochtends een telefoontje krijgen met ‘ik heb vannacht nog iets bedacht…’ of ‘ik wil het toch helemaal omgooien’ en ‘Kun je dit nú doen?’. Onze primaire reactie is dan natuurlijk stress. Soms betekent dit dat we heel onze agenda moeten omgooien. Andere taken verzetten of afspraken afbellen. De gevolgen voor ons worden vaak niet gezien door dit soort ondernemers. Daar zijn ze niet mee bezig. Hun idee moet worden doorgevoerd, en het liefst zo snel mogelijk. Wat heel begrijpelijk is.

 

Wie brutaal is heeft de halve wereld

En weet je, 99% van de tijd lukt het ons. Dat soort momenten drijven ons ook om harder te lopen. Om alles te geven. Het geeft een kick en uiteindelijk zijn wij, en de klant super blij dat het is gelukt. Zo krijgt die ondernemer iets voor elkaar wat de bescheiden ondernemer niet snel zou durven vragen. Zo zie je dat wie brutaal is de halve wereld heeft.

 

Zet jezelf op nummer 1

Natuurlijk zijn er ook grenzen. Als jij iedere week te veel vraagt van de mensen om je heen, zullen ze op den duur niet meer bereid zijn om voor je te lopen. Toch willen wij tegen alle lieve en onbaatzuchtige ondernemers zeggen: Kies voor jezelf en zet jezelf op de eerste plaatst. Egoïsme betekent ook dat je goed voor jezelf zorgt, iets positiefs dus. Soms heb je een beetje egoïsme nodig als ondernemer om het beste uit jezelf te kunnen halen.

 

 

En hoe egoïstisch ben jij?

Ook interessant voor je:

Reageer

Verder lezen