SEO tips voor beginners: 5 stappen naar een hogere positie

SEO tips voor beginners: 5 stappen naar een hogere positie

Denk je nu ’S-E-wat?’ Search Engine Optimization (SEO) draait om alle activiteiten die bijdragen aan een vindbare website in de zoekmachines. Er zijn een aantal trucjes waarmee jij je zichtbaarheid in zoekmachines zoals Google op de voor jouw potentiële klant relevante zoekwoorden kunt vergroten. Wil jij weten hoe jij je content kunt optimaliseren voor een betere positie in Google? Wij hebben 5 SEO tips voor beginners voor je verzameld waarmee je direct aan de slag kunt gaan voor een hogere positie! 

Waarom is SEO zo belangrijk in 2020?

Wist je dat nog geen 10% van de bezoekers doorklikt naar de 2e pagina in Google? Hoe hoger jij staat in de zoekresultaten op relevante zoektermen, hoe meer waardevol verkeer jij naar je website trekt. Bezoekers waar wellicht potentiële klanten in zitten. Alleen daarom al is SEO een belangrijk onderdeel voor je online marketing strategie. Elke keer dat een bezoeker een zoekopdracht ingeeft in Google, gaat de zoekmachine op zoek naar de resultaten die daar het beste op aansluiten. Deze evaluatie wordt op basis van heel wat factoren gemaakt. Hieronder delen we een aantal on page SEO tips voor je blog of pagina met je die je als beginner direct toe kunt passen om hoger in de resultaten te komen!

1. Bepaal je zoekwoorden

 Een van de belangrijkste SEO tips voor beginners is om te starten met het bedenken en bepalen van belangrijke zoekwoorden voor jouw website. Focus je op één hoofd zoekwoord per pagina en maak daarnaast gebruik van longtail zoekwoorden die je op prominente plaatsen in je tekst terug laat komen. Denk aan titels en verwerkt in de tekst. Longtail zoekwoorden zijn uitgebreide varianten van je hoofd zoekwoord. Bij een hoofd zoekwoord “SEO tips”, kun je bijvoorbeeld aan de longtail “SEO tips voor beginners” denken.

 

 

Het is dus erg belangrijk om je goed in je klant te verplaatsen én je kansen te spotten! Hoe vindt de klant zijn weg naar jouw website? Welke zoekwoorden zou hij invoeren in Google? Gebruik naast het antwoord op deze vragen een SEO tool zoals de Google Key Word planner of Ubersuggest van Neil Patel om achter de zoekvolumes van de zoekwoorden te komen (hoe vaak wordt er op een zoekwoord gezocht?) en bepaal zo welke zoekwoorden jouw focus worden voor jouw website(pagina’s)!

2. Bedenk verleidelijke titels

Verwerk je hoofd keyword in de titel en URL van je pagina of blog en zorg dat jij er in de lijst met zoekresultaten in Google tussenuit springt. Een verleidelijke titel is een must. Schrijf een titel waar mensen op willen klikken zodat hun oog erop valt tussen de andere zoekresultaten. Dus, hup, in die flirtmodus en verzin een lekkere SEO titel (inclusief jouw focus zoekwoord) voor jouw nieuwe blog of pagina! 

3. Gebruik SEO-proof tussenkopjes

Tussenkopjes geven niet alleen structuur aan de tekst, maar maken de tekst ook leesbaar voor je websitebezoeker én Google. Zorg dat hier je zoekwoorden en relevante onderwerpen voor je hoofd zoekwoord in terugkomen.

SEO optimalisatie tip: Let op de opbouw van de type koppen van je pagina. Gebruik <h1> voor de titel van je pagina of blog en <h2> voor je tussenkoppen.

 

 

4. Plaats afbeeldingen met alt tekst en omschrijving

De laatste in deze reeks SEO tips voor beginners, maar zeker geen onbelangrijke: verrijk je blogs en pagina’s met afbeeldingen! Niet alleen ziet het er mooier uit op een pagina (en voorkom je dat je bezoeker een lap tekst door moet spitten), ook heb je zo de kans om je zoekwoorden op prominente plekken te verwerken! Upload je afbeelding al met de juiste bestandsnaam en zorg dat de alt-tekst en afbeeldingstitel het zoekwoord bevatten.

Tip: gebruik ook video’s om je blogs en pagina’s te verrijken en zorg dat alle bestanden die je uploadt (van afbeelding tot audio) voorzien is van de juiste bestandsnamen en zoekwoorden.

5. Plaats interne links naar andere pagina’s en blogs 

Breng in je blog of op je pagina links aan naar andere pagina en blogs op je website. Je noemt dit interne links. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bezoekers mogelijk langer op je website zullen blijven (als ze doorklikken), maar zorgt er ook voor dat Google ze als relevanter bestempelt en je dus hoger in de zoekresultaten komt.

SEO tip voor WordPress: Heb jij een WordPress site? Installeer de Yoast plugin. Deze helpt bij de SEO optimalisatie van je blogs en geeft aan wat jij in basis nog kunt verbeteren!

Reageer

Verder lezen