Een maand lang digitaal detoxen: wel of geen goed idee?

Een maand lang digitaal detoxen: wel of geen goed idee?
Social media. Iedereen heeft ervan gehoord en vrijwel iedereen is dagelijks actief op minstens één platform. Of… toch niet? Ondanks dat we tegenwoordig niet meer zonder onze telefoon kunnen, zijn er steeds meer mensen die besluiten om hun socialmedia-accounts tijdelijk te verwijderen. Je zou het ook wel een social media detox kunnen noemen. Maar waarom doen we dit? En werkt zo’n detox kuurtje eigenlijk wel?
We zijn continu online. Als we eventjes niet op Instagram zitten, scrollen we door onze tijdlijn op Facebook of sturen we even een berichtje naar vrienden of familie via WhatsApp. Het gebruik van social media heeft veel voordelen, maar helaas ook veel nadelen. Zo veroorzaakt social media onder andere sociaal vergelijken en FOMO, de angst om iets te missen. Hier blijft het echter niet bij. Doordat we steeds naar onze telefoon grijpen, zijn we minder productief en doen we minder snel contacten op in het echte leven. Daarnaast is het ook nog eens bewezen dat we door social media gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van angsten en depressieve gevoelens. Met andere woorden: constant online zijn is niet altijd even goed voor onze mentale gezondheid. Dit is voor de meesten dan ook de voornaamste reden om een digitale detox in te lassen.
Constant online zijn is niet altijd even goed voor onze mentale gezondheid.

Is het verwijderen van social media effectief?

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat wanneer je je socialmedia-accounts voor één maand verwijdert, je achteraf een stuk gelukkiger bent. Toch blijkt het effect niet heel erg groot te zijn. Daarnaast zorgt een maandje detoxen volgens de onderzoekers ook niet voor een volledige ommekeer, wat logisch is als je erover nadenkt. Als je een sapjeskuur neemt om je lichaam te ontgiftigen en jezelf na afloop beloont met een heerlijke pizza, dan is het effect natuurlijk ook niet zo groot. Desondanks bleek wel dat mensen na een digitale detox minder gebruikmaakten van social media dan voorheen.

contentkalender

Tips om als ondernemer bewust om te gaan met social media

Als je dit artikel leest, heb je vast en zeker weleens overwogen om je accounts tijdelijk of permanent te verwijderen van je telefoon. Gebruik je social media echter om je klanten te bereiken? Dan is het misschien niet zo verstandig om ineens van Facebook, Instagram, Twitter of TikTok te verdwijnen. En al helemaal niet als het blijkt dat een digitale detox op lange termijn vrij weinig oplevert voor je mentale gezondheid. Merk je toch dat je heel veel tijd stopt in diverse sociale platformen, terwijl het voor je gevoel weinig oplevert? Of heb je het idee dat social media een negatieve invloed heeft op je mentale gezondheid? Kies dan voor de middenweg! Uit het Amerikaanse onderzoek bleek dat mensen na een digitale detox minder op social media zaten, maar om dit voor elkaar te krijgen hoef je niet per se je accounts te verwijderen. Wij geven je graag een paar tips.

Stel in hoeveel tijd je wilt besteden aan social media

Het is mogelijk om in te stellen hoeveel tijd je per dag wilt besteden aan social media. Is de tijd verstreken? Dan sluit de app automatisch af. Om dit te realiseren hoef je bovendien geen speciale apps te installeren. Je kunt dit simpelweg regelen via de instellingen van je telefoon. Dit is mogelijk voor zowel Android- als iOS-apparaten. Handig toch?!

Plan je berichten in

Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaald gedeelte van de dag of week te besteden aan social media. Zorg ervoor dat je meteen alle posts klaarzet voor de rest van de week, zodat je hier verder niet meer naar om hoeft te kijken. Zo ben je toch actief, maar hoef je er niet voortdurend mee bezig te zijn.

Schakel ons in!

Zou je social media het liefst van je telefoon verwijderen, maar wil je alsnog profiteren van de voordelen die de platformen voor jou als ondernemer te bieden hebben? Dat zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn. Het mooie is dat het ook mogelijk is! Wij helpen jou namelijk graag verder. Wil je meer te weten komen over wat de mogelijkheden zijn en hoe wij jou kunnen helpen? Plan dan een kennismakingsgesprek met ons in.

 

 

Reageer

Verder lezen