De kracht en valkuil van ondernemers eigenwijsheid

De kracht en valkuil van ondernemers eigenwijsheid

Ook de eigenwijze ondernemer staat samen sterker dan alleen

Eigenwijsheid is een eigenschap die je bij het grootste deel van de ondernemers wel tegenkomt. Op jezelf vertrouwen en je eigen ding doen is goed. Maar hoewel een beetje eigenwijsheid een ondernemer wel siert, is het toch verstandig om niet alleen op je eigen inzicht te vertrouwen. In deze blog vertellen we je waarom.

 

Eigenwijsheid, een kracht of zwakte?

Wij zien deze twee kanten van eigenwijsheid vaak genoeg terugkomen bij onze klanten. Waar het bij de ene klant gaaf is om te zien dat hij of zij zo zeker is van zijn zaak en met volle kracht vooruitgaat kan het bij de andere klant soms enorm vervelend zijn. En niet persé vervelend voor ons in ons werk, maar vervelend omdat we zien hoe deze eigenwijsheid deze ondernemer enorm in de weg kan zitten.

 

Er kan dus een grote zwakte zitten in eigenwijsheid, maar ook een enorme kracht. Er zijn tientallen voorbeelden op te noemen van ondernemers die, ondanks ieder weerwoord, toch door zijn gegaan en enorm succesvol zijn geworden met iets waarvan niemand had gedacht dat het ooit iets zou worden. Doorzetten, geloven in je eigen overtuiging kan dus ook heel goed zijn. Maar voor al de voorbeelden die op te noemen zijn aan de ene kant staan er net zoveel negatieve voorbeelden aan de andere kant.

 

Test jezelf

Wij zien vaak genoeg ondernemers voorbijkomen die ergens 100% zeker van zijn. Dan horen we bijvoorbeeld ‘Die manier van schrijven spreekt mijn doelgroep aan’ of ‘Mijn doelgroep is niet te vinden op dat kanaal’. Maar weet je dat echt? Heb je het getest? Of is dit eigenlijk een aanname? Blijf jezelf deze dingen afvragen. Stel jezelf continu op de proef. En als je het niet doet om je ongelijk te testen, doe het dan juist om je gelijk te krijgen.

 

Zoek je sparringpartner

Wij mensen houden ervan om, gevraagd of ongevraagd, om advies te geven of ons ergens mee te bemoeien. Je hoeft heus niet alles van iedereen aan te nemen. Ons advies: Kies een of twee sparringpartners. Mensen die je echt vertrouwt. Mensen die staan waar jij wilt staan, of die je ervoor ingehuurd hebt, of de mensen die écht eerlijk tegen je durven en willen zijn. En het liefste nog eigenlijk een combinatie hiervan. Stel jezelf soms kwetsbaar op en blijf naar jezelf kijken.

 

 

Dus, blijf uitgaan van je eigen kracht. Vertrouw op jezelf en durf je eigen pad te kiezen. Maar vergeet niet om soms ook een ander te raadplegen. Samen sta je sterker dan alleen.

Reageer

Verder lezen