Blijf de hitte de baas met deze tips

Blijf de hitte de baas met deze tips

Het is zomer! En dat is goed te voelen, want het kwik stijgt naar tropische temperaturen. Heerlijk voor op vakantie, maar wanneer je aan het werk bent zijn deze temperaturen toch iets minder. Je slaapt slecht, je voelt je slomer en je bent minder productief. En je bent echt niet de enige, want de hitte zorgt ervoor dat alledaagse taken moeilijker uit te voeren zijn en onze gedachtegang in de war schopt. Gelukkig hoeven we niet te wachten totdat de temperatuur weer zakt en hebben we wat tips om ook met het warme weer productief te blijven.

Hola siësta!

Spanjaarden zijn meester in het houden van een siësta aangezien het in Spanje voor langere perioden +30 graden kan blijven. Wij Nederlanders kunnen daar natuurlijk wat van leren. Het heetst van de dag is vaak rond 16:00 uur en het prettigst zou zijn als je tegen die tijd je laptop dicht kunt klappen en je werkkleding kan verruilen voor iets luchtigers. Als je baan het toelaat kun je ervoor kiezen om eerder te beginnen als de temperatuur nog aangenaam is (hallo productieve ochtend!). En een extra pluspuntje is dat je snel nog even een duik kunt nemen in je opblaaszwembad in de tuin.

Doorzichtig goud

Warm weer betekent: hydrateren, hydrateren en hydrateren. Te weinig water drinken zorgt er niet alleen voor dat je concentratie afneemt, maar ook je focus. Zorg dus voor voldoende water tijdens het werk en zet een kan water in de koeling.

Tipje van de Heroes: Vul een grote karaf met water. Dat scheelt vele wandelingen naar de kraan en je weet dan ook direct hoeveel water je die dag hebt gedronken.

Lunchtime

Ook door je lunch zorgvuldig te kiezen zorg je ervoor dat je de hitte de baas blijft. Waar we in de winter kiezen voor een zware stamppot met rookworst, is dat in de zomer niet verstandig. Je lichaam moet te hard werken om het eten te verwerken en dat zorgt voor een sloom gevoel. Kies daarom voor een lichte maaltijd zoals een (koude) salade of plan meerdere, kleine eetmomenten op een dag.

En spetter er lekker op los met je collega’s in een verkoelend voetenbadje. Je slagader ligt namelijk dicht onder de huid bij je voeten en die geven veel warmte af. Afkoelen heeft dan ook effect op de warmte in je hele lichaam. Spetteren maar!

Keep it cool

Van stress krijg je het zeker niet kouder. Probeer dit dan ook tijdens warme dagen te vermijden. Juist als je productief wilt blijven tijdens een hittegolf, wil je niet in een verhitte discussie terecht komen. “Let it go” is ons advies …

Niet-menselijke collega’s

Het is fijn dat iedereen zorg voor elkaar heeft, maar vergeet je allerbelangrijkste collega niet: je laptop. Laptops zijn tegenwoordig dun en een stuk handzamer, maar hierdoor is er minder ruimte voor ventilatoren en kunnen ze minder goed warmte afvoeren. Zet daarom je laptop op een harde ondergrond en leg ‘m even weg wanneer het té warm wordt. Doe je dit niet, dan kan je laptop uitvallen en raak je niet-opgeslagen bestanden kwijt en gaan je meesterlijke plannen misschien verloren. Dat zou eeuwig zonde zijn natuurlijk!

 

Maar probeer vooral ook te genieten van dit lekkere weer. Ga in de pauze lekker naar buiten en zoek een schaduwplek op en beloon jezelf met een heerlijk ijsje. Hoe blijf jij de hitte de baas?

Reageer

Verder lezen