5 tips om mindful te werken

5 tips om mindful te werken

Bij het woord mindfulness denken we vaak aan zweverig gedoe, yoga in de meest onmogelijke posities en mediteren. Alsof we daar tijd en zin in hebben, helemaal tussen je werkzaamheden door. Maar laten we eerlijk zijn, mindful werken kan helpen om juist die ene rot taak of een stressvolle deadline zonder kleerscheuren door te komen en weer plezier te hebben in je werk.

We geven je een aantal praktische tips om helemaal zen te zijn voor, tijdens en na je werkdag:

1. Ga wandelen

Niets is zo fijn als je benen te strekken wanneer je je de hele dag achter een beeldscherm bevindt. Ga er dan ook even lekker op uit en haal een frisse neus in je pauze. En waarom wandelen nou zo goed is? Het zorgt ervoor dat je brein alles weer op een rijtje kan zetten en er is meteen tijd voor reflectie.

2. Start met mono-tasken

Hoewel we denken dat we allemaal kunnen multitasken (wellicht dat sommigen dat ook wel echt kunnen) eist het op den duur zijn tol. Je hoofd loopt over door de taken die je tegelijkertijd doet en het maken van een fout ligt sneller op de loer. Focus je daarom op slechts een taak voor een bepaalde tijd. Adem in, adem uit en door naar de volgende taak.

3. Bewust van en naar je werk

Of je nu de auto pakt, met de fiets komt of de trein neemt, de reis van en naar je werk kun je perfect gebruiken om gebeurtenissen en gedachten op een rijtje te zetten. Zo kom je helder en met focus aan op je eindbestemming en vind je een juiste balans tussen werk en privé. Waarom je tijd verspillen met frustraties over files en vertragingen als je die tijd ook heel goed kan benutten om je mind te trainen?

4. Wissel je taken af

Van de ene intensieve taak naar een andere ingewikkelde taak, we worden al moe als we eraan denken. Wissel daarom intensieve taken af met kleine, simpele taken. Op deze manier kun je je weer opladen en tegelijkertijd is het superfijn om te zien dat je takenlijst zo sneller krimpt.

5. Het zit ‘m in de kleine dingen

Het is bijzonder hoe mindful je kunt zijn door dingen die vanzelfsprekend zijn, bewust te doen. Hoe smaakt de koffie eigenlijk die je tijdens je werk opdrinkt? Of neem de omgeving in je op als je na werkdag naar buiten loopt. Er valt altijd wel iets op wat je nog niet eerder hebt gezien.

Zie je wel? Het zijn kleine bewuste aanpassingen die ervoor zorgen dat je mindful de week door komt, zonder stress en met veel plezier. Welke tip voor mindful werken ga jij eens uitproberen?

Reageer

Verder lezen