Veelgestelde
Vragen
Als ik een vast aantal uren per maand heb voor 3 maanden, verlies ik dan niet de flexibiliteit?
Eigenlijk koop je een budget in voor de hele periode en dat verdelen we over de 3 maanden. Hiermee willen we juist flexibiliteit bieden i.c.m. met voorspelbare investeringen. Geen verrassingen in facturen dus.
Ervaring is dat ondernemers het fijn vinden wanneer ze niet met uren bezig hoeven te zijn maar de focus op hun doel kunnen houden en dingen gewoon over de schutting kunnen gooien. Niemand zit te wachten op een factuur waarvan ze de hoogte vooraf niet kennen.
Het kan zijn dat je wat trager opstart en daardoor de eerste maand minder uren gebruikt, en wanneer je op stoom bent je juist wat meer uren gebruikt. Doordat je een budget hebt voor een periode van 3 maanden kan dat gewoon. Natuurlijk proberen we de werkdruk te verdelen voor jou en voor ons, maar juist die flexibiliteit willen we wel bieden.
Overigens komt het ook veel voor dat mensen wanneer ze iets opzetten juist veel budget in het begin inzetten en later minder.
Wij bewaken het totale budget zodat we binnen de gemaakte afspraken blijven. Aan het begin van iedere periode stellen we samen vast wat prioriteiten zijn en waar we dus focus op willen houden.
Hoe weet ik welk uurtarief ik waarvoor betaal?
We hebben verschillende tarieven voor verschillende werkzaamheden. Je betaalt dus niet voor een persoon maar voor het werk dat diegene doet. Het ene werk vraagt meer dan het andere. In het kennismakingsgesprek lichten we je graag de tarieven toe.
Hoe heb ik inzicht in het gebruik van het budget en hoe voorkom ik dat er te veel gebruik wordt gemaakt van het hoge tarief?
Onze samenwerking is op basis van vertrouwen, maar jouw vertrouwen willen we graag verdienen vanuit transparantie. Je krijgt toegang tot een dashboard waarin je de voortgang van het budget kan volgen. Zo weet je altijd actueel hoe je ervoor staat. Ook daar willen we je graag duidelijkheid en inzicht in geven.
Uiteindelijk willen voor jou het optimale uit je budget halen en zo veel als mogelijk bijdragen aan de uitgesproken doelen. Wij denken daarom met je mee. Wanneer is het slim om bijvoorbeeld ruimte te pakken voor strategische ondersteuning en wanneer gaan we meer voor de hands on werkzaamheden?
Voor ons is het belangrijk dat wij aan de verwachtingen voldoen, want dat maakt dat je na de eerste periode nog verder met ons gaat 😉.
Hoe weet ik zeker dat het geld wat ik uitgeef ook oplevert?
Zekerheid kunnen we je niet geven, maar we snappen je vraag wel.
Waarschijnlijk zal niet alles wat wij doen jou omzet opleveren. Maar dat is ook lang niet voor iedereen het doel van de samenwerking. Sommige mensen kiezen juist voor de samenwerking omdat ze hun tijd beter willen benutten of omdat wij dingen kunnen waar zij minder goed in zijn.
In het focusgesprek, voor iedere nieuwe periode, deel je jouw ondernemersdoelen met ons en leggen we vast wat je daarin van ons verwacht (en kan verwachten). Dat willen we helder hebben zodat we bij alles wat we doen hier de focus op hebben. Aan het einde van een periode is er ook altijd een evaluatie waarin we terugblikken op onze samenwerking.
Op die manier houden we binnen de samenwerking ons vizier op resultaten en mag je erop vertrouwen dat wij er alles aan zullen doen om de samenwerking te laten slagen.
Ik ben intuïtief ondernemer en het komt (regelmatig) voor dat ik iets bedenk wat ik dan graag snel uitgevoerd wil hebben. Kan dat wel, is daar de ruimte voor?
Natuurlijk kunnen wij meeschakelen. Maar wij willen ook graag jouw accountabilitypartner zijn. Wij kiezen er heel bewust voor om de tijd te nemen en vragen te stellen. Waarom wil je dit? En past dit bij de doelen die je hebt geformuleerd of misschien wil je ze bijstellen?
Hoe groter de nieuwe dingen zijn, hoe meer we hierbij stilstaan. Iets groots vraagt namelijk om een investering van tijd en we willen met jou daar de juiste keuzes in maken. Te vaak zien wij ondernemers een goed idee ondoordacht doorvoeren waardoor er chaos ontstaat of er veel waste is wat achteraf voorkomen had kunnen worden.
Kleine nieuwe dingen vragen niet zo veel. Daar kunnen we samen snel op schakelen (hoewel we ook hierin de vraag stellen zodat we focus houden) maar voor de grotere dingen willen we echt goed met je afstemmen of het passend is. En ja, als je vandaag iets bedenkt wat je gisteren af had willen hebben kan dat wel iets vertragen. Maar over het algemeen zijn onze klanten daar juist heel blij mee. Het geeft ze de kans om dingen echt goed weg te zetten zonder dat het ten koste gaat van andere dingen.
Wat nu als ik tijdelijk meer werk heb waardoor het budget op is?
Voorgaand aan een nieuwe periode hebben we een focusgesprek en kijken we altijd 3 maanden vooruit. Als je weet dat er in de periode een piek zit, dan passen we het budget voor die periode hierop aan. Wij geloven dat het goed is om zonder je flexibiliteit te verliezen wel altijd 3 maanden vooruit te kijken in je ondernemerschap. Dus dat is wat we ook doen in het focusgesprek. Zo kan je er ook voor kiezen om het juist 3 maanden wat rustiger aan te doen en daar je budget op aan te passen.
Maar natuurlijk het kan voorkomen dat er een kans voorbijkomt die je echt wil pakken en die je niet aan zag komen. In overleg gaan we dan kijken wat dit van je vraagt en of we met terugwerkende kracht je budget voor de hele periode kunnen verhogen. Dat hangt natuurlijk af van de ruimte die jij hebt, maar ook die wij hebben. Dat wat we verkopen willen we natuurlijk ook waar kunnen maken 😉
Het is niet mogelijk om gewoon de extra losse uren af te rekenen en wel te zien waar het schip strandt. We willen de facturen namelijk voorspellend laten zijn zodat je geen verrassingen achteraf krijgt en het helpt ons om bewust keuzes te maken wat er wel en niet moet gebeuren.
Wat als ik niet tevreden ben binnen de periode van 3 maanden of om een andere reden onverwacht eerder de samenwerking moet stoppen?
We hopen/verwachten dit natuurlijk niet. Maar goed, we hebben geen glazen bol. Voorop staat dat we willen samenwerken met mensen die zich geholpen voelen door ons en blij zijn met de samenwerking. Heb je er de balen van, dan willen we de samenwerking natuurlijk niet door je strot duwen. Er kunnen ook andere (onvoorziene) omstandigheden zijn waardoor je de samenwerking wil stoppen. Nu komt dat gelukkig bijna nooit voor, maar toch.
We hebben in onze algemene voorwaarden opgenomen dat wanneer je de samenwerking voor het einde van een periode wil stoppen, je dat kan aangeven. Wij kijken dan naar de situatie en doen je een afkoopvoorstel (beetje zoals bij een hypotheek) die nooit hoger zal zijn dan het totale budget.
3 maanden is wel lang, kan ik ook proefdraaien?
Ik snap dat 3 maanden als lang voelt, maar in de praktijk blijkt niet zo. Natuurlijk moet er voorafgaand al wel een klik zijn. Voel je die niet, begin er dan niet aan. Dat vinden we niet erg. Je kan niet met iedereen een klik hebben, en jij moet doen wat goed voelt voor jou en je business.
‘Even’ proefdraaien is in ons beeld nooit genoeg om echt een indruk te krijgen en het is ook een druk die niet fijn is binnen een samenwerking waar je elkaar eigenlijk nog niet kent. Voelt een beetje als een first date met een camera op je snoet en heel NL die meekijkt. Niet ons ding 😉 !
Maar eerlijk … wat is nu 3 maanden? We moeten elkaar leren kennen in de samenwerking en ook dingen samen oppakken voordat we echt kunnen beoordelen of het werkt. Die 3 maanden zijn dan zo voorbij. En wil je gedurende de periode echt niet meer, geef dat dan aan. Er is nog wel een escape wanneer je voor het einde van een periode wil stoppen. Dit is ook opgenomen in onze algemene voorwaarden. Eerlijk gezegd; ook wij willen liever geen samenwerking waarin de ander niet meer wil. 😉
Ik ben tussendoor x weken weg, kan ik pauzeren?
Gedurende een periode is er geen pauzeknop. Voorafgaand aan een periode blikken we altijd vooruit. Weet je dan al dat je tussendoor er niet bent, dan passen we het budget van de periode hier vooraf op aan. Dan kunnen we de werkzaamheden er mooi omheen plannen.
Tussen de periodes door kan je natuurlijk wel pauzeren. Dat is geen punt.
Wat gebeurt er na 3 maanden?
Aan het einde van een periode is er altijd een nieuw focusgesprek. Hierin kijken we terug naar afgelopen periode. We kijken wat er is gerealiseerd en welke optimalisaties er zijn doorgevoerd. Daarin nemen we mee hoe we de samenwerking nog beter denken te maken en wat de doelen zijn voor de komende periode. Als je besluit om niet door te gaan naar een nieuwe periode is dit vooral een evaluatiegesprek en meteen het afsluitende gesprek.
Kan budget worden doorgeschoven worden naar de nieuwe periode?
Kort gezegd: nee. Budget dat over is kan niet mee worden genomen naar de volgende periode. Maar wij doen er wel alles aan om te zorgen dat we het budget optimaal inzetten. Voor ons voelt het ook niet lekker om je te laten betalen voor iets wat we niet hebben gedaan. We kijken 2x per maand naar de status van het budget en zien we dat er vertraging in komt, dan trekken we zeker tijdig aan de bel. Zo staat dit ook opgenomen in onze algemene voorwaarden. Wanneer de input er is, voelen wij het als onze verantwoordelijkheid om het budget ook volledig in te zetten. Tuurlijk zijn er uitzonderingen waardoor wij misschien niet volledig aan de verantwoordelijkheid hebben kunnen voldoen. In dat geval maken we passende afspraken om dit te compenseren.
Wat als de budgeturen toch zijn overschreden?
Het kan voorkomen dat het budget net iets wordt overschreden. Net zoals dat we jou niet willen betalen voor iets wat we niet hebben gedaan, willen wij wel graag betaald worden voor wat wel (extra) hebben gedaan. Besluit je om na de afgelopen periode de samenwerking te stoppen dan worden deze uren afgerekend voor de daar toe geldende tarieven. Starten we samen een nieuwe periode dan worden deze uren opgenomen in het budget voor de nieuwe periode. Zo staat dit ook opgenomen in onze algemene voorwaarden. Deze situatie willen we natuurlijk wel zo veel als mogelijk vermijden.
Daarom kijken we 2x per maand naar de status van het budget zodat we het goed kunnen monitoren. Wanneer het einde van het budget in zicht is maar de werkzaamheden nog niet, overleggen we samen wat prio heeft en wat doorgeschoven kan worden zodat we toch dat budget handhaven. Wanneer dit lastig blijkt, beslissen we samen met jou wat er extra wordt gedaan en nemen we deze ervaring mee in het budgetvoorstel voor de komende periode, zodat we hier niet herhaaldelijk tegenaan lopen.
Hoe wordt het budget samengesteld, waar wordt het budgetvoorstel op gebaseerd?
We doen een budgetvoorstel op basis van de besproken doelen en verwachtingen. Vaak heb je zelf ook wel een duidelijk beeld van wat je denkt aan budget te willen hanteren. We gaan ervan uit dat wat we vooraf bedenken voor de komende 3 maanden 80% vormt van het budget. We nemen daar nog 20% bij omdat er altijd onverwachte dingen zijn, extra optimalisaties en tegenvallers die we willen kunnen oppakken.
Het is echt ons doel om binnen budget te blijven. Dus wanneer er meerwerk ontstaat dan dat er ruimte lijkt te zijn binnen het budget, zullen we samen moeten gaan kijken wat prio heeft en wat we wel en niet gaan doen.